Шамширът е извита сабя с тънко острие, което почти не се заостря до самия връх. Вместо да се носи изправен (високо до дръжката), той се носи хоризонтално, като дръжката и върхът сочат нагоре. Обикновено се използва за поразяване на небронирани противници, докато върхът може да се използва за пробожане, драстичната кривина на острието прави точността при удар по-трудна. Има издаден накрайник на ръкохватката , а двата му дълги килона образуват обикновен напречен гард. Красивата дръжка традиционно е покрита с плочи от рог, слонова кост, дърво или друг материал, закрепени с щифтове или нитове, за да образуват здравата хватка. Много от по-старите остриета на персийския шамшир са изработени от висококачествена дамаска стомана и са известни с финото "наслояване" на остриетата.
Оригиналният ятаган се нарича шамшир (което означаваше „лъвска опашка“) и има дълбоко извито острие, което е почти половин кръг. Разработено в Персия, този тип острие е било ефективно за разрязващи удари но, с ограничена полезност. Това накара острието да промени формата си в по-полезна версия, която ние избрахме да копираме. Това е красив и романтичен меч, копиран от колекцията на Hank Reinhardt. Острието е доста ефективно, като може да прави както разрез, така и наклонен разсичащ удар, а върхът е доста полезен при често използвания "закачащ" тласък. Изработено от високо въглеродна стомана от Windlass Steelcrafts®. Дръжката е дървена, а обкова на гарда и ножницата е стоманен. Ножницата се отличава с метални гърло, средна яка и маншет.
Образец около 1700 г.
СПЕЦИФИКАЦИЯ:
Обща дължина: 36"
Дължина на острието: 30-1/2"
Ширина на острието: 1-1/8"
Дебелина на острието: 3/16"
Тегло: 1 lb / 7 oz
Материал на острието: 1075 високовъглеродна стомана.
Ръб: Заострен
Ножница:
Може да бъде закупен от лица над 18 годишна възраст.