Laguiole en Aubrac Африкански бивол

  • Марка: Laguiole en Aubrac Лагиол

Laguiole en Aubrac ръкохватка с чирени от рог на Кафърски бивол, острие от неръждаема стомана

 

Характеристика /за стандарт 12 cm/
 
 
Обща дължина : 120 mm /затворен/  218 mm /отворен/
 
Дължина на острието:  113 mm  /извън ръкохватката 99 mm/
 
Дебелина на острието :  0 - 3 mm
 
Широчина на острието:  20 mm
 
Стомана :  12C27
 
Твърдост :  57 - 59 HRC
 
Чирени :  плътен рог на Африкански бивол
 
Тегло :  90 g

Laguiole с кована пчела

 
основа, корпус, държачи, нитове, апликация - неръждаема стомана

пружина - ръчно кована

изтънена ръкохватка

* Продуктите се изработват ръчно и е възможно да има несъществени разлики с показаната снимка.

LAGUIOLE en Aubrac ...историята продължава...

Емблематичните ножове LAGUIOLE се превърнаха през годините в една от запазените марки на френската култура и станаха известни в цял свят. Те са направени така, че да са удобни и полезни на обикновения човек. Острието на ножа с марка LAGUIOLE е направено от добре заточена, висококачествена неръждаема стомана марка - 12С27 ( по желание на клиента може да бъде от дамаска стомана или такава с по високо въглеродно съдържаниe). Дръжката на всеки нож е измайсторена да приляга добре в ръката на притежателя си, оставяйки неповторимото усещане за уникална и ценена вещ. Направата на ножа се превръща в изкуство и му придава непреодолима притегателна сила за да влезе с блясък и стил в колекцията на всеки любител на красивите остриета.
Пчеличката (или мухата), кацнала в горната част на дръжката на всеки LAGUIOLE, се превръща в негова запазена марка. Тя символизира насекомите, които кръжат около многобройните стада на местността Обрак – родното място на ножа LAGUIOLE. Инкрустираният кръст отстрани на дръжката на ножа LAGUIOLE е друга негова отличителна черта.
Ножът с марка LAGUIOLE е инспириран от „навахас“ – испанските сгъваеми ножове, които носят отпечатъка на арабските нашествия в южните испански територии. LAGUIOLE за първи път се появява в югозападна Франция в началото на 19-ти век, когато местните овчари, прекарващи зимите на юг – в Испания - донасят „навахас“ у дома, за спомен. Френските майстори–ножари комбинират малките „навахас“ с местните, типични за времето си, „капучадо“ (ножове с фиксирано острие), създавайки добилия огромна популярност нож, известен като LAGUIOLE. Отстрани върху дръжката на всеки нож LAGUIOLE има инкрустиран кръст – точното му наименование е „триепископален кръст“. Овчарите, които прекарвали по-голяма част от времето си в отдалечени, безлюдни, високопланински райони, забождали острието на ножа в земята и отправяли към Бог молитвите си. Използвали кръста и при традиционни семейни събирания, когато най-възрастният от фамилията забождал острието на ножа в хляба и цялото семейство казвало своята молитва. През 19-ти век в планинските райони на югозападна Франция основният поминък е животновъдството – ето защо класическият LAGUIOLE има шило, което помагало на овчарите да правят пункция на стомаха на болните, или по-скоро подути от неподходяща паша животни (една широко прилагана в онези дни операция). Малко по-късно, в края на века, когато индустриализацията увлича и местните животновъди, ножът LAGUIOLE се сдобива с тирбушон – практично приложение за мигриращите към Париж и другите големи градове „модерни“ хора, голяма част от които намирали работа в ресторанти, кафенета, пивници…

Laguiole "ножът на тихото затваряне"

Ценителят при затваряне на ножа си внимателно избягва затръшването /пускането/ на острието, за да не повреди режещият ръб или пружината, спазвайки по този начин аверонската поговорка: „Тихата пружина доживява старини”.  Патриархът /Папа, Падре, Бащата, .../  е единственият, на когото е позволено да щракне острието, за да подкани семейството да изчисти масата.

 

SportCity - The Outdoor Specialist. Copyright © Всички права запазени.

 

 

345,00 лв. 365,00 лв.
Базова цена:345,00 лв.
Подобни продукти
Купи на изплащане
Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!