МАРКАТА OPINEL
МАРКАТА   OPINEL

Opinel HISTORY AND COMPANY PROFILE


Една история на повече от столетие...

Устойчив, обикновен, практичен, най-oпростеният сгъваем нож, който съществува днес, е създаден в края на XIX век в малко планинско селце на френската провинция Савой. През далечната 1890 г. потомственият майстор-ножар Йозеф Опинел изработва нож със специфична форма и с подвижно острие. Той разработва прословутите в цял свят ножове, носещи името OPINEL, в дванайсет различни варианта според дължината на острието и ги номерира съответно с поредни номера от 1 до 12 .

1909: Йозеф Опинел регистрира своята първа търговска марка. Според петвековната традиция, поставена със заповедта на краля на Франция Чарлз IX от далечната 1565 г., всеки ножар бил длъжен да гравира емблема върху своите изделия, за да гарантира произхода и качеството им. В духа на тази традиция Йозеф Опинел избира «ръката и короната» - емблема, която е тясно свързана с християнската култура. Ръката символизира благославящата десница на св. Йоан Кръстител, а малката корона над нея напомня за аристократичността и благородството на обитателите на херцогство Савой.

1911: Благодарение на директните продажби и високата оценка на потребителите, на местните търговци и собственици на дюкяни, ножовете OPINEL стават много популярни. Те се продават в съседните на Франция държави, за няколко години успяват да се превърнат в търсен и ценен инструмент дори на традиционно консервативни пазари, каквито са тези на Италия и Швейцария. Доказателство за качествата на ножовете OPINEL е Златният Медал от изложението в Тюрин през 1911 г.

1939: Продаден е 20 милионният нож с марка OPINEL.

1955: Постоянните усилия за усъвършенстване на продуктите с марка OPINEL водят до изобретяването на обезопасяващия пръстен, наречен Virobloc®. Той служи за осигуряване на неподвижността на острието след отварянето му, като по този начин многократно повишава надеждността на ножа при използване. През 2000 г. системата за безопасност Virobloc® е доразвита и осигурява ножа дори в затворено състояние, предлагайки на притежателя му пълна сигурност при съхранение и носене.

Йозеф Опинел управлява своята компания чак до 1960 г., подпомаган от своите синове Марсел и Леон. След 1974 г. неговият внук Морис застава на поста Председател на Борда на директорите. Помага му синът му Денис.


Единствено и уникално съчетание на знания, традиции и иновации

Продукцията на компанията OPINEL е изцяло френска. Контролът, който се осъществява на всеки от етапите на производство, олицетворява желанието за развитие и независимост на старата семейна фирма; стремежът към усъвършенстване води до създаването на собствена изследователска лаборатория, в която се разработват нови производствени технологии и се контролира качеството на продуктите с марка OPINEL.
Компанията OPINEL символизира преди всичко успешното комбиниране на знания, традиции и иновации. За изработването на един обикновен за потребителя продукт, какъвто е сгъваемият нож, са необходими разнообразни технически решения. От изработването на дръжката до обработването на стоманата и заточването на острието, технологичният процес преминава през ред точни и детайлни операции, които правят ножа OPINEL уникален и неповторим.

Производството на остриетата преминава през 4 основи етапа:
- отсичане на стоманените листове, което се прави от 120-тонна преса;
- топлинна обработка, която е различна при различните стомани - стоманата с високо съдържание на въглерод (известна с устойчивостта, заточването и лекотата на закаляване) или за неръждаема стомана (която се състо от не по-малко от 13 % хром). Тази много важна част от обработката се осъществява в специални пещи, в които атмосферата се контролира и позволява промени в структурата на стоманата. Обработена по този начин стоманата е готова за закаляване;
- закаляване - непрекъснат процес, полуавтоматизиран;
- полиране - осъществява се от проектирани специално за целта машини, които позволяват постигането на разнообразни ефекти (стандартно, сатенирано покритие или полирано като стъкло).

Изработването на дръжките на ножовете OPINEL става след оформяне, лакиране и поставяне на уникалната търговска марка OPINEL:
- оформяне: от парче във формата на паралелепипед, наричан “карлет”, всяка бъдеща дръжка преминава през 5 основни трансформации: удължаване на основата, оформяне на силуета, поставяне на разреза за острието и ...;
- лакиране и маркировка: всяка дръжка се лакира за гарантиране на устойчивостта на дървения материал към влажност. Процесът на лакиране е чрез създадена в лабораториите OPINEL специална технология, която удължава живота на естествения материал, използван за направата на ножовете OPINEL.


Готовият продукт е готов за сглобяване. На този етап ръчно се поставя обезопасяващия пръстен - оригинално решение на майсторите в OPINEL, което e надеждно и осигурява пълна сигурност при употреба и при съхранение на ножа.


Еталон за стил


OPINEL символизира определена атмосфера, начин на живот, той е вдъхновявал артисти и писатели, художници и изследователи, любители на приключенията и обикновени занаятчии...

Пабло Пикасо е използвал OPINEL, за да оформя от малки камъни женски профили и животински глави.

Лондонският музей “VICTORIA AND ALBERT MUSEUM” поставя OPINEL в антологията на стоте най-красиви предмети в целия свят “The Good Design Guide”, издадена през 1985 г.

OPINEL е сред експонатите и е вписан в каталога на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк. В САЩ OPINEL е всеизвестен като френския занаятчийски нож.

През 1989 г. името на OPINEL е публикувано във френската енциклопедия “LE LAROUSSE” сред регистрираните имена, OPINEL е признат за част от френското културно наследство.

В края на месец април 1999 г. бе сключен договор за официално представителство на OPINEL S.A. SAVOIE FRANCE от СПОРТ СИТИ ЕООД, като единствен оторизиран представител имащ правото да делегира права на дилъри на територията на Република България.

 

Copyright  © Opinel SAS France.  SportCity - The Outdoor Specialist. Copyright © Всички права запазени.